top of page

Vad finns i påsen?

Snittblommsfrön!

Det är något väldigt speciellt när man får skapa något på egen hand och då inte minst något så betydelsefullt som din brudbukett!

Här på siden får du tips och tricks på hur du odlar snittblommor och hur du sen kan torka din bukett på bästa sätt för att bevara färg och form. 

 

Länge leve DIY!

Växande plantor

Försådd

Dessa snittblommor måste inte förplanteras inomhus men om du tycker det är kul och vill se dem gro så gör det bara plantan starkare inför att den ska planteras utomhus. 

Om du vill förplantera gör du det ca 4-8 veckor före sista frosten infaller. I Skåne bör sista frosten infalla senast den 1 mars. 

Fyll krukor med jord nästan till toppen. Lägg fröerna glest i krukorna och fyll på med jord så att du inte ser fröerna längre. Se till att hålla jorden fuktig.

Plantering

När det är dags att plantera ut blommorna ska det göras på en solig plats. Gräv bort allt gräs och annat ogräs och fyll på med planteringsjord med vanlig jord. DU kan med fördel gödsla lite före plantorna sätts....och nu har du din planteringsbädd!

Se till att gräva ner plantorna med ca 10-30cm avstånd så att blommorna måste växa sig stora och de inte skuggar varandra allt för mycket. 

Nu är det bara att vattna, gödsla var fjärde vecka och se dem gro!

Plocka blommor
och binda en bukett

Denna blandning av frö är sammansatt av olika blommor som blommar vid olika tider under hela sommaren. Var inte rädda för att plocka blommorna. Blommans största önskan är att fröa av sig så det kommer komma nya blommor om du plockar de befintliga.

Tips att få till en fin bukett:

1. blanda friskt i texturer, former och storlekar för att göra buketten varierad och levande. 

2. För ett vildare intryck så kan ni låta en blomma, kvist eller blad sticka ut lite mer än de andra

3. Fyll ut med annat i buketten. Du kan lägga till gröna blad, torkade blommor och prydnadsgräs.

Helt efter vad du gillar mest!

Torka blommorna

Det finns flera sätt att torka din bukett.

1. Enklaste sättet: Spraya buketten med hårspray och häng den upp och ner i ett mörkt och väl ventilerat rum och vänta

2. Lite svårare sätt: Öppna upp buketten, ansa bort de gröna bladen och häng blommorna individuellt upp och ner efter att ha sprayat dem. Sätt sen ihop buketten när alla delar är helt torra. Denna metod tar bort risken att vissa blommor blir tilltryckta och tappar formen.

3. Köp scilica gel. Klipp av stammen och lägg i en lufttät burk med scilica gel. Täck sedan resten av blomman i mer gel och förslut. Denna metod bevarar blommans färg mycket mycket bättre. Ett tips är att ta isär buketten och torka större delen av buketten genom att hänga upp den och bara torka de vackraste blommorna i scilica gel. Knopparna kan sen fästas på gröna pinnar som inte kommer synas när du sen binder ihop buketten igen. 

Var allt det där för mycket för dig? 

Vad sägs om att vara lite busig?

Eller så kan du...

  När tiden är mogen gå och tryck ner fröerna lite var som i området där du bor och se det sprida färg och glädje till alla i kvarteret hela sommaren!

Lycka till!

Vad sägs om att ta en liten titt på vårt älskade Lillegård? Har ni några frågor eller funderingar så hoppas jag verkligen att ni hör av er till mig på alex@lillegards.se eller 0704487706

STORT ta
ck till www.Frobanken.se för all er vänlighet och hjälp!

Länk till frömixen på fröbanken.se

bottom of page